U srpnju potrošačke cijene u Hrvatskoj 3,4 posto veće nego lani

Bez autora
Aug 17 2012

U srpnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile za 3,4 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na nastavak slabljenja inflacije, nakon što je u svibnju dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine. U srpnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na svibanj za 1,0 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine porasle za 3,4 posto. To predstavlja nastavak blagog usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom da je u svibnju ona iznosila 3,9 posto, što je bila njezina najviša razina od travnja 2009. godine, a u lipnju se blago spustila na 3,8 posto. U srpnju su u odnosu na lipanj najviše pale cijene odjeće i obuće, u prosjeku za 10,6 posto (sezonska sniženja), potom cijene prometa, u prosjeku 2,3 posto (niže cijene goriva za osobna vozila)...

U srpnju potrošačke cijene u Hrvatskoj 3,4 posto veće nego laniU srpnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile za 3,4 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na nastavak slabljenja inflacije, nakon što je u svibnju dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U srpnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na svibanj za 1,0 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine porasle za 3,4 posto. To predstavlja nastavak blagog usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom da je u svibnju ona iznosila 3,9 posto, što je bila njezina najviša razina od travnja 2009. godine, a u lipnju se blago spustila na 3,8 posto. 

U srpnju su u odnosu na lipanj najviše pale cijene odjeće i obuće, u prosjeku za 10,6 posto (sezonska sniženja), potom cijene prometa, u prosjeku 2,3 posto (niže cijene goriva za osobna vozila). Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj prošle godine, rast potrošačkih cijena najviše je potaknut višim cijenama energije i goriva, za 18,6 posto, te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, za 12,8 posto. I cijene prehrane bilježe razmjerno visok godišnji rast od 4,3 posto, pri čemu su najviše rasle cijene voća (12,7 posto) i povrća (9,2 posto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik